Nasza historia i misja

Wierzymy, że dzięki gościnności, rzetelnej i przyjaznej pracy, razem stworzymy pizzerię, do której każdy będzie chciał wracać, i która zawładnie sercami i żołądkami konsumentów w Polsce i nie tylko!

Jak to osiągniemy?

Poprzez najbardziej gościnną i uprzejmą obsługą jaką tylko można wymarzyć. Chcemy zaskakiwać klienta na każdym możliwym etapie działania od zamówienia.
Wierzymy, że dobre jedzenie to prawdziwe jedzenie, dlatego używamy tylko naturalnych produktów bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Konstruujemy małe menu, ale za to zawsze świeże i sprawdzone.
Co dokładnie robimy?

Przyrządzamy smaczne i syte pizze typu deep dish w kilku rodzajach (chicago, american PAN). Dodatkowo przyrządzamy przystawki i startery w stylu amerykańskich pizzerii. Sprzedajemy dania z grilla takie jak: hamburgery. Dla osób dbających o linie tworzymy wersje fit burgerów.

KRÓTKA HISTORIA

DEEP DISH PIZZA

Deep dish pizza, kulinarna atrakcja Chicago, dostępna jedynie w kilku innych Stanach i w niewielu punktach poza tym krajem, w tym u nas w Warszawie. Kształtem przypomina ona tartę, a jej ciasto ma maślany smak. Brzegi ciasta są nieco wyższe niż poziom farszu, w którym znajduje się dużo sosu pomidorowego, sera i innych dowolnych dodatków.

1943

IKE SEWELL

Prekursorem pizzy w takim wydaniu był Ike Sewell, założyciel Pizzerii Uno, otworzonej w 1943 roku na rogu ulic Ohio i Wabash właśnie w Chicago. Według niektórych źródeł autorem przepisu był ponoć pracownik tejże restauracji, Rudy Malnati, który nieopodal w 1955 roku otworzył pizzerię Due, i którego synowie założyli w późniejszych latach Lou Malanti’s oraz Pizano’s.

1970

PIERWSZE PODEJŚCIE

W połowie lat 70. właściciele sieci Nancy’s Pizza (Rocco Palese) i Giordano’s Pizzeria(bracia Efren i Joseph Boglio) zaczęli eksperymentować z przepisem na deep dish pizza. Jeden z nich postanowił wykorzystać rodzinny przepis na wielkanocny placek z miejscowości Potenza. Tak oto powstała tzw. stuffed pizza – jeszcze głębsza i bardziej obfita w dodatki. Jest ona przykryta również dodatkową warstwą ciasta, ale różnicę trudno uchwycić przed pokrojeniem pizzy.

FORMA INNA NIŻ ZWYKŁA PIZZA

Według Tima Samuelsona, oficjalnego historyka kultury w Chicago, nie ma wystarczającej dokumentacji, która pozwoliłaby ustalić z całą pewnością, kto wynalazł pizzę do głębokiego przyrządzenia w stylu Chicago.
Podstawową różnicą między pizzą deep dish a większością innych form pizzy jest to, że jak sama nazwa wskazuje, skorupa jest bardzo głęboka, tworząc bardzo grubą pizzę, która przypomina bardziej tort, ciasto ze śliwkami :P niż pizzę.

PIECZENIE

Deep dish jest pieczona w okrągłej stalowej patelni, która wygląda jak tortownica czy blacha do ciasta niż typowa pizza. Patelnia jest naoliwiona w celu umożliwienia łatwego usunięcia, a także stworzenia efektu smażenia na zewnętrznej stronie skorupy. Oprócz zwykłej mąki pszennej, ciasto na pizzę zawiera mąkę kukurydzianą,Ciasto prasuje się na bokach garnka, tworząc miskę dla bardzo grubej warstwy dodatków.

CZAS PIECZENIA I FORMA

Gruba warstwa dodatków stosowanych w pizzy deep dish wymaga dłuższego czasu pieczenia, który mógłby roztopić  ser lub inne dodatki. Na dnie naczynia znajduje się ser, potem duża ilość sosu pomidorowego i dopiero tutaj kładziemy składniki, które wykańczają naszą pizzę na konkretny “model“.
Niektóre pizzerie deep dish w Chicago wysyłają pizze częściowo upieczone i zamrożone w kontynentalnej części Stanów Zjednoczonych

SPRÓBUJ DEEP DISH JUŻ TERAZ!

TEAM BIG ADRIANO

TOP
ZAMÓW ONLINE