Czym wyróżnia się amerykańska pizza?

Coraz bardziej popularna wśród amatorów pizzy jest jej amerykańska wersja. Co powoduje, że jest tak smaczna? Jakie składniki zawiera i czym się wyróżnia na tle pizz z innych krajów?

 

W Ameryce też potrafią robić pizzę!

I nie tylko w Ameryce, bo przecież pizzę amerykańską możesz zamówić w naszej pizzerii Big Adriano zlokalizowanej na warszawskim Ursusie. Ale niewątpliwie sposób jej przygotowania pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. W czym zatem tkwi tajemnica jej wyjątkowego smaku? Otóż w przeciwieństwie do pizzy włoskiej, amerykańska jest robiona na zdecydowanie grubszym cieście. Amerykańską Pan Pizzę smażymy na patelni polanej olejem, przez co ciasto staje się nie tylko grube, ale też bardzo puszyste i chrupiące. Następnie piecze się ją w piekarniku w temperaturze wyższej niż klasyczne pizze, choć zarazem robi się to krócej.

 

Różne wersje, bogaty wybór składników

Istnieje kilka wersji Amerykańskiej Pan Pizzy. W menu Big Adriano serwujemy hawajską odmianę tej pizzy, a także pizzę carbonarę, BBQm pepperoni, BBQ, Mega cheese z bardzo dużą ilością sera, Spicy Beef z dodatkiem szarpanej wołowiny, cebulki, papryczek jalapeno i sosu BBQ czy chętnie zamawianą przez klientów amerykańską pizzę z kurczakiem.

 

Pizza, na którą warto czekać!

Jedną z najbardziej znanych i charakterystycznych pizz amerykańskich jest Deep Dish Pizza, która również jest dostępna w naszym menu. Odznacza się zarówno grubym ciastem, jak i przede wszystkim bardzo dużą ilością farszu, który wypełnia ją po brzegi. Jest to zatem niezwykle syte danie potrafiące zaspokoić nawet największy głód. Pizza, na którą przepis został opracowany w latach 40-tych w jednej z chicagowskich pizzerii, musi być jednak pieczona dość długo, bo aż do 45 minut. Warto na nią trochę poczekać, by zachwycić się jej unikatowym smakiem. Podobnie jak Pan Pizzę, przygotowujemy ją w wielu wariantach i z dodatkiem rozmaitych składników.