Pizza amerykańska a włoska - porównanie

Włochy to ojczyzna pizzy, ale coraz większe grono sympatyków zdobywa także jej amerykańska wersja. Wyjaśniamy, czym się różnią te dwa warianty popularnego na całym świecie ciasta z różnymi dodatkami.

 

Sekret tkwi w cieście

Podstawowa różnica między pizzą włoską a amerykańską dotyczy grubości ciasta. Do włoskiej przygotowuje się na cienkie i delikatne, które nie powinno przekraczać 3 milimetrów, natomiast ciasto w pizzy amerykańskiej, na przykład oferowanej przez nas Deep Dish Pizza, jest zdecydowanie bardziej grube i puszyste. W związku z tym odmienny jest też ich sposób przygotowania. Choć oba warianty powstają na bazie drożdży, mąki pszennej, wody i soli, to ciasto na pizzę włoską rozwałkowuje się cienko, a na amerykańską grubo, by uzyskać efekt miękkości oraz puszystości. Wersja amerykańska ma też wysokie brzegi. Pizza tworzona według włoskich wzorców jest przeważnie pieczona na ruszcie w piecu, natomiast American Pan Pizzę oraz Depp Dish Pizzę piecze się na wysokiej patelni zalanej olejem lub tortownicy. To, jak przygotujemy ciasto, zależne jest również od tego, z którym rodzajem pizzy amerykańskiej mamy do czynienia. American Pan Pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze, lecz krócej niż włoską. W przypadku Deep Dish Pizzy czas wypieku jest dłuższy ze względu na grubość ciasta.

 

Składników też musi być więcej

Kolejna różnica dotyczy ilości składników. Włosi kładą na ciasto nie więcej niż trzy, jednak Amerykanie nie są już tak zachowawczy i dlatego amerykańskie pizze są wypełnione po brzegi zarówno farszem, jak i wieloma składnikami. Włosi wychodzą z założenia, że składniki nie powinny dominować, a Amerykanie twierdzą, że im więcej, tym lepiej. Ma to bezpośrednie przełożenie ms smak, bowiem amerykańska jest pizzą bardziej obfitą i zapewniającą uczucie większej sytości. Choć nie istnieją ograniczenia w doborze składników na pizzę z USA, to musi ona zawierać ser, a jednymi z bardziej popularnych dodatków są: kukurydza, kurczak, szynka, kiełbasa pepperoni, pieczarki i ananas.