Po czym poznać pizzę chicagowską?

Jedną z najbardziej znanych pizz ze Stanów Zjednoczonych jest chicagowska Deep Dish. Wyjaśniamy, jak się ją przyrządza i czym się odznacza na tle innych pizz.


Chicago jako amerykańska stolica pizzy

Historia Deep Dish pizzy sięga lat czterdziestych. To właśnie w 1943 roku, w jednej z chicagowskich pizzerii, opracowano na nią przepis, choć do dziś toczą się spory o to, kto konkretnie był głównym inicjatorem. Jedna z dominujących teorii mówi, że przepis powstał w Pizzerii Uno znajdującej się na skrzyżowaniu Ohio Street i Wabash Avenue, której właścicielem był Ike Sewell. Od tego czasu pizza ta podbija serca i podniebienia smakoszy z regionu Chicago oraz Stanów Zjednoczonych. Pizze z tego miasta są wyróżniane nagrodami w prestiżowych konkursach na najlepsze dania tego typu. Na przykład w 2021 roku Pizzeria Pequod’s Pizza z Chicago serwująca Deep Dish znalazła się na piątym miejscu w zestawieniu najlepiej ocenianych pizzerii w kraju „The 50 Best Pizza In The United States” organizowanym przez Big 7 Travel. Również w Polsce powstało wiele lokali sprzedających amerykańskie pizze. Założyliśmy pizzerię Big Adriano, żeby naszym klientom przybliżać smaki pizzy w stylu chicagowskim w różnych wersjach.


Gruba i nafaszerowana, znaczy pyszna

Cechą charakterystyczną chicagowskiej Deep Dish jest wyjątkowo grube ciasto i wysokie brzegi. Placek na pizzę trzeba więc rozwałkować na grubo, a pieczenie musi odbywać się dłużej i w wyższej temperaturze. Ciasto w Deep Dish jest nie tylko grube i puszyste, ale też soczyste i chrupkie, gdyż, podobnie jak te z American Pan Pizzy, jest pieczone na głębokiej patelni polanej olejem. Podstawą tej pizzy jest ser mozzarella, sos pomidorowy oraz duże ilości farszu. W naszej pizzerii serwujemy Deep Dish pizza w różnych wariantach: klasycznej, ostrej z papryczkami jalapeno i sosem habanero, carbonarę z boczkiem, Big Meat z kiełbasą, bekonem, szynką i pepperoni oraz ze szpinakiem. Istnieje też możliwość zamówienia pizzy z dowolnie wybranymi składnikami.