Jak powstała pizza typu deep dish?

Amerykańska pizza typu Deep Dish zdobywa coraz większe grono sympatyków dzięki grubemu ciastu i dużej ilości farszu. Wyjaśniamy, jak i gdzie powstała.


Korzenie tej pizzy sięgają Chicago!

Trzecie pod względem zaludnienia i wielkości miasto w Stanach Zjednoczonych, w którym siedziby mają znane na całym świecie koncerny, jest też stolicą amerykańskiej pizzy. To właśnie w tej metropolii, zwanej także „wietrznym miastem”, w latach czterdziestych wymyślono nowy rodzaj pizzy, który zyskał uznanie wśród smakoszy pizzy w regionie Chicago i Stanach Zjednoczonych, a również staje się coraz bardziej popularny w Europie i w Polsce. Mowa tu o Deep Dish pizzy w stylu chicagowskim, cenionej szczególnie przez osoby lubujące się w obfitych daniach z wieloma składnikami. Mogą ją Państwo skosztować już teraz w naszej pizzerii Big Adriano na warszawskim Ursusie.

A zaczęło się to na skrzyżowaniu Wabash Avenue z Ohio Street, gdzie mieściła się Pizzeria Uno prowadzona przez Ike’a Sewella. To ponoć tam opracowano przepis na Deep Dish. Tak przynajmniej brzmi jedna z teorii, bo dyskusje dotyczące tego, gdzie narodziła się ta potrawa toczą się do chwili obecnej. Sukces ma zawsze wielu ojców.


Jak wygląda i smakuje ta pizza?

Ike Sewell postanowił zrobić pizzę inną niż te, które można było wtedy zamówić w innych amerykańskich pizzeriach. Zamiast wałkować cienkie ciasto, kazał na bazie drożdży przygotowywać grube i z wysokimi brzegami. Dlatego właśnie Deep Dish przypomina bardziej duże ciasto, niż tradycyjną pizzę. Nie tylko jej wygląd jest odmienny, ale również sposób przygotowania. Piecze się ją długo – i tak jak American Pan pizzę – na wysokiej patelni polanej olejem, co sprawia, że jest chrupiąca, soczysta i puszysta. Od spodu kładzie się na nią mozzarellę, duże ilości farszu oraz sosu pomidorowego. W Big Adriano przygotowujemy różne wersje Deep Dish, na przykład pizzę ze szpinakiem, carbonarę, klasyczną, ostrą z papryczkami jalapeno czy Big Meat z kiełbasą, bekonem, szynką i pepperoni.