Które rodzaje pizzy najbardziej kochają Polacy?

My, Polacy, uwielbiamy nasze tradycyjne potrawy, ale zarazem funkcjonujemy w jednej wielkiej globalnej wiosce, co też przekłada się na nasze wybory kulinarne. Próbujemy więc urozmaiconej kuchni z różnych zakątków świata, a rosnąca liczba lokali gastronomicznych daje nam ku temu coraz większe możliwości. Uwielbiamy pizzę, ale już nie tylko klasyczną włoską. Coraz więcej zwolenników w naszym kraju zdobywa także pizza amerykańska.

 

Za co lubimy pizzę?

Nie ma ku temu wątpliwości – Polacy kochają pizzę. Świadczy o tym bardzo duża liczba pizzerii w polskich miastach, które codziennie realizują mnóstwo zamówień na włoską i amerykańską pizzę. Podobnie jak inne nacje, w pizzy cenimy jej sytość, chrupiące ciasto i możliwość nałożenia na nią wielu pysznych oraz zróżnicowanych składników. Pizza jest też wszechstronna – można ją jeść zarówno w formie zwykłego obiadu lub jako danie na imprezę towarzyską.

 

Jaka pizza dla Polaka?

Pizza jest daniem wywodzącym się z kuchni włoskiej, dlatego i u nas wyjątkowym uznaniem cieszą się proste, tradycyjne pizze ze słonecznej Italii. Jedną z nich jest klasyczna margherita z serem i sosem pomidorowym. Lubimy też capricciosę z serem, szynką i pieczarkami, a także funghi z grzybami, pomidorami i mozzarellą. Jednak w Polsce popularne są też różne wariacje tradycyjnej pizzy – na przykład „pizza cztery sery” czy „pizza kebab”.

To pokazuje, że klasyczne włoskie pizzą już nam nie wystarczą i potrzebujemy odmiany. Z tego powodu mnóstwo pizzerii, w tym również nasza, oferuje klientom również amerykańską pizzę. W naszym menu znajduje się Deep Dish Pizza z wyjątkowo wysokimi brzegami oraz American Pan Pizza. Od pizz włoskich odróżnia je zdecydowanie bardziej grubsze ciasto, większa liczba składników, a także sposób przygotowania. Piecze się je bowiem w wysokiej patelni polanej olejem. Dzięki temu ciasto w amerykańskiej pizzy jest wyjątkowo puszyste i miękkie. Nasza pizza zdobywa coraz szersze grono zwolenników w Warszawie!