Jak dobrać sos do pizzy, aby dobrze się z nią komponował?

Każdy amator pizzy wie, że dobrze dobrany sos podkreśla smak pizzy. Wyjaśniamy, czym kierować się przy wyborze sosu do pizzy, by ten smakowo się z nią idealnie komponował.

 

Sos pomidorowy lubi się z serem i pepperoni

Niektórzy polewają pizzę nawet ketchupem, ale lepszym dodatkiem do tego dania wydaje się być łagodny sos pomidorowy. Komponuje się on z wieloma odmianami pizzy, lecz szczególnie dobry jest w parze z pizzą pepperoni - na przykład bardzo często zamawianą przez naszych klientów American Pan Pizzą z pepperoni.

Sos pomidorowy świetnie smakuje w zestawie z serowymi dodatkami, dlatego warto zamawiać go razem z pizzami z dużą ilością sera, między innymi American Pan Pizza Mega Cheese. Sos z pomidorów jest również podstawowym składnikiem pizzy typu Deep Dish. Jest ona wyjątkowo syta, ponieważ ma grube ciasto i zawiera dużą ilość farszu serowo-pomidorowego.

 

Sos barbecue idealny do mięs

Słodkawo-pikantny sos barbecue sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań grilla, ale i pizz. Szczególnie takich, w których znajduje się duża ilość mięsa wołowego i wieprzowego. W naszej ofercie znajduje się między innymi American Pan i Deep Dish Pizza w różnych wersjach barbecue: ze świeżą kiełbaską wieprzową, cebulką, a także z szarpaną wołowiną.

 

Sos czosnkowy dodaje pizzy wyrazistości

Sos czosnkowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych dodatków do pizzy. Trudno się temu dziwić – skoro czosnek jest warzywem o wyrazistym smaku, to i sos czosnkowy ma wyjątkowo intensywny aromat. Dobrze komponuje się ze szpinakiem i kurczakiem, dlatego serwujemy go w zestawie z pizzami, które zawierają te składniki – na przykład American Pan Vegetarian Supreme i Premium Chicken.

 

Ostre sosy dla odważnych smakoszy

Nie każdy je lubi, ale pikantne sosy mogą świetnie podkreślić smak pizz, zwłaszcza tych z łagodniejszymi składnikami. Wielbicielom ostrzejszych aromatów umożliwiamy zamówienie sosu ze słodkim chilli, amerykańskiego i trochę łagodniejszego musztardowo-majonezowego.